31. Zeker zijn dat God een bepaald gebed verhoort – deel II, een aanvulling

In de vorige Bijbelstudie zijn de drie voornaamste redenen waarom we er zeker van kunnen zijn dat God een bepaald gebed zal verhoren, besproken. (1) Als God iets in de Bijbel beloofd heeft, (2) als het om een reële nood gaat en (3) als het nodig is om een taak die God je geeft uit te voeren. Maar dat is nog niet het volledige Bijbelse verhaal. Er valt nog meer over te zeggen. Er zijn nog enkele aanwijzingen die ondersteunen dat iets wat we bidden, naar Gods wil is. We zullen ze hieronder doornemen.

+ Als God het ons zelf heeft leren bidden

Als God in de Bijbel ons iets zelf heeft leren bidden, dan is het logisch dat zo’n gebed een gebed naar Gods wil is. Een gebed dat zeker verhoord zal worden.

Een voorbeeld van zulke gebeden, zijn de gebeden van het ‘onze vader’. In het onze Vader staan een aantal gebeden die Jezus ons zelf heeft leren bidden. De discipelen vroegen Jezus: “Heer leer ons bidden?” En toen gaf Jezus hun dit voorbeeldgebed. Zo moet je bidden, voor deze zaken moet je bidden.

“En het geschiedde, terwijl Hij ergens in gebed was, dat een van zijn discipelen, toen Hij ophield, tot Hem zeide: Here, leer ons bidden, zoals ook Johannes zijn discipelen geleerd heeft. Hij zeide tot hen: Wanneer gij bidt, zegt: Vader, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; geef ons elke dag ons dagelijks brood; en vergeef ons onze zonden, want ook wijzelf vergeven een ieder, die ons iets schuldig is; en leid ons niet in verzoeking.” (Lucas 11:1-3). Zie ook Mattheus 6:9-13.

Welke gebeden leert Jezus zijn discipelen bidden?

-Uw naam worde geheiligd. Dat U erkent en geëerd zal worden.

-Uw koninkrijk kome. Dat komt als Jezus wederkomt, het breidt uit als Uw gemeente opgebouwd wordt.

-Geef ons elke dag ons dagelijks brood. Gebed om eten, om alles wat je nodig hebt in dit leven.

-Vergeef ons onze zonden. Als je gestruikeld bent, dan je zonde belijden (1 Johannes 1:9).

-Leid ons niet in verzoeking. Bescherm ons tegen de verzoekingen tot zonde.

-Verlos ons voor de boze. Bescherming tegen de boze machten (Mattheus 6:13).

+ Als het een Bijbels gebed is, een gebed dat in de Bijbel wordt gebeden

In de bijbel staan vele gebeden. Die gebeden kunnen we voor onszelf en voor anderen nabidden. Als we in dezelfde situatie verkeren.

We moeten wel oog houden voor het verschil tussen het volk Israel en de gemeente. Sommige beloften voor Israel zijn niet geldig voor de gemeente. Israel stond onder het verbond met Mozes. Een onderdeel van dat verbond is de vloek en de zegen. Als het volk de wet van Mozes zou houden, dan zou het gezegend worden met allerlei aardse zegeningen. En andersom, als het volk de wet van Mozes niet zou onderhouden, zou het getroffen worden door allerlei rampen. (Leviticus 26, Deuteronomium 28).

Die beloften en bedreigingen gelden niet voor de gemeente, voor de christenen. Wij staan niet onder het verbond met Mozes. Wij zijn gezegend met hemelse zegeningen, geestelijke zegeningen (Efeziers 1:3). En hier beneden is er geen materiële voorspoed beloofd, zoals bij het volk Israel het geval was, maar juist verdrukking en lijden (Romeinen 8:18, 2 Korintiers 4:16,18, ).

Zie uit de serie Bijbelstudies over de praktijk van het christen leven de Bijbelstudies “Vervolgd worden, hoort bij het normale christenleven”, “Moeiten, tegenslagen en lijden in het leven van een christen” en “Geestelijke strijd, de vier vijanden van de christen.”

Illustratie

“Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, toets mij en ken mijn gedachten; zie, of bij mij een heilloze weg is, en leid mij op de eeuwige weg”  (Psalm 39:23,24)

Dit is een gebed dat we met vertrouwen na kunnen bidden. God wil ook dat wij rein voor zijn aangezicht leven. Daar wil Hij ons zeker bij helpen, door voor ons te doen wat David hier bidt.

illustratie

De gebeden die Paulus bidt voor andere christenen, voor gemeenten.

Lees de brieven van Paulus door en noteer wat hij bidt voor de christenen, voor de gemeenten.

Als wij dat nabidden voor andere christenen, zal dat gebed zeker verhoord worden.

Dit bidt hij bijvoorbeeld voor de christenen te Kolosse:

“Daarom houden ook wij sedert de dag, dat wij dit gehoord hebben, niet op voor u te bidden en te vragen, dat gij met de rechte kennis van zijn wil vervuld moogt worden, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, om de Here waardig te wandelen, Hem in alles te behagen, in alle goed werk vrucht te dragen en op te wassen in de rechte kennis van God. Zo wordt gij met alle kracht bekrachtigd naar de macht zijner heerlijkheid tot alle volharding en geduld,…” (Kolossenzen 1:9-11). Epafras bad hetzelfde gebed voor hen (Kolossenzen 4:12).

illustratie

De gebeden die Paulus voor zichzelf vraagt.

-Hij vraagt gebed om een boodschap van de Heer, voor elke situatie. Om “het woord bij het openen van zijn mond”. (Efeze 6:19)

-Hij vraagt gebed voor vrijmoedigheid. (Efeze 6:19)

-Hij vraagt gebed om open deuren, gelegenheden om het evangelie te kunnen brengen, om open harten. (Kolossenzen 4:3)

-Hij vraagt gebed om bescherming. (Romeinen 15:30,31)

-Hij vraagt gebed dat zijn dienst aan God, goed wordt begrepen. (Romeinen 15:30,31)

Deze dingen kunnen wij met geloof bidden voor de christenen die wij kennen, die geroepen zijn om te prediken en te onderwijzen, voor de voorganger, voor evangelisten, voor zendelingen, voor ieder die het woord moet doorgeven. Voor de zondagsschoolonderwijzers, voor de vader die zijn kinderen moet onderwijzen in het woord van God.

En we kunnen het ook met geloof voor onszelf bidden, als wij zelf het woord van God moeten onderwijzen, doorgeven.

+ Dan is er ook de innerlijke leiding van Gods Geest in het gebed

Door de innerlijke leiding kan God ons ook duidelijk maken dat een bepaald gebed naar zijn wil is. Het gaat om de leiding van God in ons innerlijk, in onze eigen geest. Dat kan verschillende vormen hebben.

-Gods Geest die in ons innerlijk getuigenis geeft dat een bepaald gebed zal worden verhoord. Die ergens geloof voor geeft, die ergens vrede op geeft, die de overtuiging in ons werkt dat het gebed is verhoord. Dat kan bij het begin zijn, nog voor je er voor bidt, of als je begint te bidden, dat kan ook komen als je er een tijd voor hebt gebeden. Dan is de last weg en is er rustig vertrouwen dat het gebed is verhoord.

-Gods Geest die ons een sterke drang, een gebedslast geeft, om voor een bepaalde zaak te bidden. Dat is ook een sterke aanwijzing dat God achter dat gebed staat. Zeker als het niet direct om je eigen nood of die van je naasten gaat. Want als het om je eigen nood gaat en die van je naasten gaat, is het natuurlijk dat je tot God blijft roepen (1 Petrus 5:7). Het gaat om een last voor anderen, voor het werk van God, die blijft, die je uitdrijft tot gebed. Als God ons ergens een gebedslast voor geeft, een drang om er voor te bidden, dan is dat een aanwijzing dat God iets wil gaan doen. Het is Gods bedoeling om je in te schakelen, om door je gebed mee te werken. Als God ons door zijn Geest opwekt om te bidden, dan is het zeker dat Hij er iets mee zal doen.

Deze aanwijzing wordt nog versterkt als meerdere christenen tegelijk dezelfde innerlijke leiding en gebedslast krijgen. Dat wordt bedoeld met ‘eenparig begeren’ (verlangen) uit Mattheus 18:19 “Wederom, [voorwaar] Ik zeg u, dat, als twee van u op de aarde iets eenparig zullen begeren, het hun zal ten deel vallen van mijn Vader, die in de hemelen is.”

Je moet geestelijk volwassen zijn om dit goed te kunnen onderscheiden. Komt het uit je eigen hart, of is het door Gods Geest? Dat leer je onderscheiden door ervaring, door oefening. Jonge christenen moeten hier niet door ontmoedigd worden. Er zijn genoeg andere aanwijzingen waarop ze de zekerheid dat een bepaald gebed naar Gods wil is, kunnen baseren. En als ze getrouw doorgaan met God te dienen, met te bidden, dan zal God hen ook in deze dingen binnenleiden.

+ Als de eer van God op het spel staat

Als er een situatie ontstaat waarin de eer van God op het spel staat. Als het gaat om de vraag wie de ware God is,  wie de levende God is, wie de sterkste is. Dan kun je verwachten dat God in zal grijpen.

Een Illustratie. Elia op de karmel.

“Antwoord mij, Here, antwoord mij, opdat dit volk wete, dat Gij, Here, God zijt, en dat Gij hun hart weer terugneigt.” (1 Koningen 18:37)

Wie is de ware God, de God van Israel of de Baal.

+ Als je ziet wat er ten diepste aan de hand is

Het gaat om geestelijk inzicht. Als je geestelijk inzicht hebt in een situatie, dan onderken je wat God verlangt in die situatie. Vanuit dit inzicht kun je dan bidden naar Gods wil.

Geestelijk inzicht, wat houdt het in, wat is het?

-je onderkent wat er ten diepste aan de hand is

-je weet wat God verlangt, wat Gods wil is

-je ziet in welke richting God al aan het werk is

Illustratie

David die Goliath verslaat. Zie 1 Samuel 17.

De broers van David zagen slechts het leger van Israel staan tegenover het leger van de Filistijnen. Ze zagen slechts de kampvechter Goliath die de Israëlieten kwam uitdagen en bespotten.

David zag wat er ten diepste aan de hand was. Hij zag de geestelijke dimensie. Hier stonden de demonen, die achter de goden van de Filistijnen zaten, tegenover de God van Israel. Gods naam was verbonden met Israel, Gods reputatie was verbonden met Israel. David wist dat God dit niet zou nemen, Hij wist dat God aan deze bespotting een einde wilde maken. Hij zag dat hier openlijk God werd uitgedaagd. Daarom had hij het geloof dat God hem zou helpen.

“Toen zeide David tot de mannen die bij hem stonden: … Wie toch is deze onbesneden Filistijn, dat hij de slagorden van de levende God tart? (1 Samuel 17:26)

“Zowel leeuw als beer heeft uw knecht verslagen. En deze onbesneden Filistijn zal het vergaan als één van dezen, omdat hij de slagorden van de levende God getart heeft” (1 Samuel 17:36).

“En de Filistijn vervloekte David bij zijn goden.” (1 Samuel 17:43)

“Maar David zeide tot de Filistijn: Gij treedt mij tegemoet met zwaard en speer en werpspies, maar ik treed u tegemoet in de naam van de Here der heerscharen, de God der slagorden van Israël, die gij getart hebt. Deze dag zal de Here u in mijn macht overleveren en ik zal u verslaan en u het hoofd afhouwen; op deze dag zal ik de lijken van het leger der Filistijnen aan het gevogelte des hemels en aan het gedierte des velds geven, opdat de gehele aarde wete, dat Israël een God heeft, en deze gehele menigte wete, dat de Here niet verlost door zwaard en speer. Want de strijd is des Heren en Hij geeft u in onze macht.” (1 Samuel 17:45-47)

+ Als je bidt met een ongelovige

Als je bidt met en voor een ongelovige, voor een zoekend mens, dan is er hoop dat God iets zal doen. God wil zichzelf openbaren, bekend maken, aan ieder mens. Hij wil ieder mens een kans geven. Hij wil ieder duidelijk maken dat Hij een realiteit is, dat het evangelie waar is.

Het gaat om een eerlijke zoeker of twijfelaar. Het is te verwachten dat God hen zal tegemoet treden en iets van zijn realiteit zal laten voelen.

Daarom kun je verwachten dat God zich aan hen zal openbaren. Misschien op een andere manier als je vraagt, maar wellicht door het gevraagde te geven. Uiteraard moet je dit doen in overleg met de Heer.

+ Samenvatting

Je kunt met geloof bidden als je een grond hebt voor je geloof. Als je onderkent dat God achter een bepaald gebed staat. Voor we voor iets bidden, kunnen we ons afvragen, heb ik aanwijzingen dat God dit gebed zal verhoren. Maar nogmaals, dat betekent niet dat je niet met vrijmoedigheid zou mogen bidden om zaken, waar je niet van weet of God daar achter staat. Dan laat je het aan God over. Aan de hemelse Vader, die je liefheeft en die het beste met je voor heeft.