29. Hoe bidden?

In deze Bijbelstudie gaat het om het gebed voor noden. Gebed om de dingen die je nodig hebt, zoals Gods hulp en leiding. Hoe moeten we dat doen?

+ Bidden in de naam van Jezus

De Bijbel zegt dat we moeten bidden in Jezus naam.

“Indien gij Mij iets vraagt in mijn naam, Ik zal het doen.” (Johannes 14:13)

“Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, als gij de Vader om iets bidt, zal Hij het u geven in mijn naam. Tot nog toe hebt gij niet om iets gebeden in mijn naam; bidt en gij zult ontvangen, opdat uw blijdschap vervuld zij.” (Johannes 16:23,24)

Tot God de Vader bidden in Jezus naam. Wat betekent dat?

Het houdt in dat je nadert tot God op grond van het offer dat de Here Jezus heeft gebracht.

Je pleit op de verdienste van Jezus en niet op je eigen verdienste.

God verhoort onze gebeden ‘om Jezus wil’.

Omwille van Hem. Omdat Hij het voor ons verdiend heeft. Omdat we bij Hem horen. Omdat wij bidden in Jezus naam.

“Want hoevele beloften Gods er ook zijn, In Hem is het: Ja …” (2 Korintiers 1:20)

“Immers uit zijn volheid hebben wij allen ontvangen zelfs genade op genade” (Johannes 1:16). Je ontvangt de ene onverdiende goedheid na de andere onverdiende goedheid van God, omwille van Jezus, uit zijn volheid. Dat is zo met de vergeving der zonden, die is “om zijns naams wil” (1 Johannes 2:12). En dat is ook zo bij elke gebedsverhoring.

Als je tot God bidt in Jezus naam, zal God je gebeden verhoren.

“ …en wat gij ook vraagt in mijn naam, Ik zal het doen, opdat de Vader in de Zoon verheerlijkt worde.” (Johannes 14:13)

+ Met geloof bidden

“Maar hij moet bidden in geloof” (Jakobus 1:6)

We moeten met geloof bidden.

Wat houdt het in?

Wat is bidden in geloof of met geloof? Het is bidden met het vertrouwen dat God datgene wat je vraagt ook zal schenken.

Wanneer kun je dat geloof hebben?

Geloof is altijd ergens op gebaseerd, geloof moet een fundament hebben, een grond. Je kunt met geloof bidden als je om iets bidt “naar Gods wil”. Als je om iets bidt dat God ook wil. Als je om iets bidt waar God achter kan staan. Dan weet je zeker dat God dat gebed zal verhoren. Als God iets belooft in de Bijbel, dan weten je dat Hij dat wil geven, dan kun je daar met geloof voor bidden.

Een illustratie

 

God belooft uitdrukkelijk dat hij ieder die om wijsheid bidt ook wijsheid zal geven.

Er staat in Jakobus 1:5: “Indien echter iemand van u in wijsheid te kort schiet, dan bidde hij God daarom, die aan allen geeft, eenvoudigweg en zonder verwijt; en zij zal hem gegeven worden.”

Omdat God deze belofte heeft gegeven, hebben we de zekerheid dat Hij wijsheid zal geven, het zal komen. God komt immers altijd zijn beloften na, dus ook deze. Als we om wijsheid bidden, dan zal God het ons geven. Dat weten we.

Zekerheid indien wij iets bidden naar Gods wil

“En dit is de vrijmoedigheid, die wij tegenover Hem hebben, dat Hij, indien wij iets bidden naar zijn wil, ons verhoort. En indien wij weten, dat Hij ons verhoort, wat wij ook bidden, weten wij, dat wij de beden verkregen hebben, die wij van Hem hebben gebeden.” (1 Johannes 5:14,15)

Als je iets bidt naar Gods wil, dan weet je dat, dat gebed, verhoord is.

Soms heb je geen inzicht in Gods wil. In dat geval mag je nog steeds je wensen bij God bekend maken (Filippenzen 4:6). Je weet dan alleen niet zeker of God dat gebed zal verhoren.

Dan niet twijfelen

 

Als God iets beloofd heeft in de Bijbel dan mogen we daar niet aan twijfelen. Als we om iets vragen wat beloofd is, dan moeten we er vanuit gaan dat God dat gebed zal horen. Als we iets bidden in overeenstemming met zijn wil, weten we immers dat we dat gebed verkregen hebben. “ …. Indien wij iets bidden naar Zijn wil ….weten wij dat wij de beden verkregen hebben, die wij hebben gebeden”. (1 Johannes 5:14,15). Dan wachten we in rustig vertrouwen af.

God heeft wijsheid beloofd aan ieder die er om bidt, dat staat in Jakobus 1:5. Maar achter dat vers staat wel “Maar hij moet bidden in geloof, in geen enkel opzicht twijfelende …” (Jakobus 1:6)

 

Nog enkele aspecten van bidden in geloof

-Bidden met geloof is ook bidden met verwachting

Als je bidt moet je uitzien naar wat God gaat doen in antwoord op je gebed.

“Here , des morgens hoort Gij mijn stem, des morgens leg ik het U voor, en zie uit.” (Psalm 5:4). Je legt het aan God voor in gebed en dan zie je uit naar wat Hij er mee gaat doen.

Elia bad om regen. Hij bad en dan ging hij kijken of de regen er al aan kwam (1 Koningen 18:42-44).

-Bidden met geloof is bidden met de zekerheid dat God ook jouw gebed serieus neemt.

Je weet zeker dat God je gebed serieus neemt want dat staat in de Bijbel “… een ieder die bidt ontvangt” (Mattheus 7:8). Een ieder, dus ook jij. God hoort naar het gebed van al zijn kinderen. God laat geen bidder staan. God doet iets me je gebed. Hij zal erop reageren. Dat geldt voor iedere christen, beginnend of geestelijk volwassen, jong of oud, zwak of sterk.

+ Met volharding bidden

“Volhardt in het gebed” (Kolossenzen 4:2)

“weest … volhardend in het gebed (Romeinen 12:12)

We moeten volharden in het gebed. We moeten niet stoppen met bidden. Volharden betekent ook dat we doorgaan met bidden tot God het beloofde heeft gegeven.

De ene keer doet God onmiddellijk wat we vragen. De andere keer moeten we er een tijd voor bidden. In dat laatste geval moeten we het blijven vragen totdat het gekomen is. Zo heeft God verkozen om te werken. Hij doet dat om ons geloof op de proef te stellen.

Als je een duidelijke grond in de Bijbel hebt, als je een belofte hebt, dan moet je niet ophouden met voor die zaak te bidden. Je moet er regelmatig om blijven vragen. Net zolang tot het beloofde is gekomen. Maar ook als je niet direct een belofte hebt, dan mag je telkens weer je wens bij God bekend maken. God er aan herinneren.

Een illustratie

God heeft beloofd om voor je te zorgen (1 Petrus 5:7). Hij wil ook dat we, indien we daartoe in staat zijn, werken voor ons eigen levensonderhoud (2 Tessalonicenzen 3:10). Je kunt werken en je verlangt er naar om te doen wat God wil. Maar om Gods wil hier uit te voeren heb je wel een baan nodig. Als dat het geval is dan kun je met vertrouwen om een baan bidden. Dan moet je daar niet één keer om bidden, je moet er mee doorgaan tot je een baan hebt gekregen, tot God een deur opent. Terwijl je intussen Gods leiding zoekt. (Zie in de serie Bijbelstudies over de praktijk van het christenleven de Bijbelstudies over Gods leiding. Speciaal: “Hoe God leidt. De drie richtingwijzers”). Je moet er regelmatig voor bidden. In je dagelijkse stille tijd of wanneer het op je drukt.

Nog een illustratie

Je bidt om de bekering van je familieleden. God verlangt naar hun behoud, God wil hen een kans geven, dat weet je (2 Petrus 3:9). Als jij voor hen gaat bidden, gaat God hen roepen, hen bij Hemzelf bepalen, hen laten schrikken, vast laten lopen, op de deur van hun hart kloppen, hen overtuigen van zonde en van de waarheid (Johannes 16:8). God gaat hen kans op kans geven. Maar jij moet er regelmatig voor blijven bidden.

Jezus gebruikte een voorbeeld om zijn discipelen duidelijk te maken dat ze voor sommige zaken met volharding moesten bidden.

“Hij [Jezus] sprak een gelijkenis tot hen met het oog daarop, dat zij altijd moesten bidden en niet verslappen. En Hij zeide: Er was in een stad een rechter, die zich om God niet bekommerde en zich aan geen mens stoorde. En er was een weduwe in die stad, die telkens tot hem kwam en zeide: Verschaf mij recht tegenover mijn tegenpartij. En een tijdlang wilde hij niet, maar daarna sprak hij bij zichzelf: Al bekommer ik mij niet om God en al stoor ik mij aan geen mens, toch zal ik, omdat deze weduwe het mij moeilijk maakt, haar recht verschaffen; anders komt zij mij ten slotte nog in het gezicht slaan. En de Here zeide: Hoort, wat de onrechtvaardige rechter zegt. Zal God dan zijn uitverkorenen geen recht verschaffen, die dag en nacht tot Hem roepen, en laat Hij hen wachten? Ik zeg u, dat Hij hun spoedig recht zal verschaffen.” (Lucas 18:1-8)

Net als deze weduwe moeten ook wij telkens tot God gaan, voor dezelfde zaak, net zolang tot God in actie komt. “Er was een weduwe die telkens tot hem kwam …”

Zoals deze weduwe de rechter vasthield, zo mogen wij ook met eerbied God vasthouden.

Volharden is er mee doorgaan, het niet opgeven. Het is doorgaan tot het doel bereikt is. Je moet het niet zomaar opgeven, zeker niet als je een belofte hebt.

+ Bidden met reine handen

“Ik wil dan, dat de mannen op iedere plaats bidden met opheffing van heilige handen, zonder toorn en twist.” (1 Timotheus 2:8)

Onze gebeden kunnen verhinderd worden. Als er zonde is in ons leven.

Een illustratie uit de Bijbel.

“Desgelijks gij, mannen, leeft verstandig met uw vrouwen, als met brozer vaatwerk, en bewijst haar eer, daar zij ook mede-erfgenamen zijn van de genade des levens, opdat uw gebeden niet belemmerd worden.” (1 Petrus 3:7)

Als een man niet goed met zijn vrouw omgaat, als hij haar niet met respect behandelt, dan zal dat zijn gebeden hinderen. Dan verhoort God hem niet.

We moeten op onszelf toezien dat er geen zonde in ons leven is. Het gaat hier om zonden waar we ons van bewust zijn. Als er zonde is, moeten wij die zonde verwerpen, er tegen strijden en die zonde tegenover God belijden, en waar nodig ook belijden tegen de mensen die je beschadigd of benadeeld hebt. Zie in de serie Bijbelstudies over de praktijk van het christenleven de Bijbelstudie: “Wat moet een christen doen als hij gezondigd heeft?”

Let op. Je hoeft niet in je zelf naar zonde te gaan speuren. Gods Geest zal ons wel wijzen op wat veranderd moet worden, als we in dagelijks contact met God blijven door gebed en Bijbellezen.

Je kunt wel geregeld bidden: “Heer als er iets is wat de verhoring van mijn gebeden verhindert, wilt U het me dan laten zien.”

Dat is een goed gebed, een gebed dat God zeker zal horen. Als je dit gebeden hebt en God maakt je niets duidelijk, dan is er niets. Want als er wel iets was geweest, dan had God het duidelijk gemaakt.

Laat je niet kwellen door onbestemde schuldgevoelens. Alsof je niet goed genoeg bent, alsof je niet geestelijk genoeg bent, alsof je een te zwak christen bent. Alsof dat gebedsverhoring in de weg zou staan. Laat je niet ontmoedigen als je met vallen en opstaan vecht tegen sommige zonden. God verhoort onze gebeden om Jezus wil, en niet omdat wij het in onszelf waard zijn of verdiend hebben.

+ Mooie woorden zijn niet nodig

God ziet het hart aan.

“Het komt immers niet aan op wat de mens ziet; de mens toch ziet aan wat voor ogen is, maar de Here ziet het hart aan.”  (1 Samuel 16:7)

God weet wat je wil zeggen. God kijkt door de woorden heen. Hij ziet het hart aan. Hij begrijpt wat je wil zeggen, Hij ziet de intentie. Mooie woorden en prachtige gebeden zijn niet nodig. Gebed is eenvoudigweg tot God spreken.

Ook veelheid van woorden is niet nodig om God te overtuigen (Mattheus 6:7). Je mag er in alle eenvoud om vragen en dan kun je met vertrouwen uitzien naar wat God gaat doen in antwoord op je gebed.

+ Bidt zonder ophouden?

“bidt zonder ophouden” (1 Tessalonicenzen 5:17)

Hoe kan dat? Je kunt toch niet de hele dag door bidden?

Het betekent dat je regelmatig bidt. Zoals Daniel deed. “en driemaal daags boog hij zich neder op zijn knieën en bad en loofde zijn God, juist zoals hij dat tevoren placht te doen.” (Daniel 6:11)

Maar het gaat verder. Als je regelmatig bidt, op vaste tijden, en als je voorbede doet, dan zul je merken dat na enige tijd je vanzelf ook op andere momenten van de dag spontaan gaat bidden. Gebed wordt iets natuurlijks, net zo natuurlijks als je vanzelf adem haalt. Je gaat vanzelf in allerlei situaties bidden. Speciaal als er iets is, wat op je drukt. Dan ga je “dag en nacht” roepen, zuchten tot God.

“nacht en dag bidden wij vurig” (1 Tessalonicenzen 3:10, Lucas 18:7)

Dit zal groeien in ons leven, als we gedisciplineerd dagelijks gaan bidden en voorbede gaan doen.

+ Nog enkele praktische opmerkingen over hoe te bidden

Nu volgen een aantal praktische adviezen. Ze worden niet voorgeschreven in de Bijbel, dit

in tegenstelling tot wat hierboven is besproken.

-Bidt hardop

Dit blijf ik zeggen. Je moet jezelf er aan wennen om hardop te bidden.

Dat helpt bij de concentratie. Maar het is geen wet van Meden en Perzen. Als je het prettiger vindt om stil te bidden en je kunt je concentratie bewaren, dan kun je dat ook doen.

-Start met dankzegging

Begin elke tijd van gebed met dankzegging. Dat richt je op God, dat versterkt je geloof, dat geef blijdschap als je dankend al je zegeningen doorneemt. Danken en kleingeloof gaan niet samen.

-Pak het ordelijk en gedisciplineerd aan

Gebed is een onderdeel van je dagelijkse stille tijd. Houdt gedisciplineerd stille tijd. (Zie in de serie Bijbelstudies over de praktijk van het christenzijn de Bijbelstudie over stille tijd)

Gebruik een gebedslijst. Maak een lijstje met onderwerpen waar je voor wilt bidden. Je zorgen, je wensen, gebed om leiding, gebeden voor anderen. (Zie de Bijbelstudie over stille tijd)

Je kunt ook gebedsnotities maken. Gebeden opschrijven, beloften waarop je bij een specifiek gebed op kan pleiten.

Je kunt de voorbede eventueel scheiden van je dagelijkse stille tijd. In je stille tijd kun je dan bidden voor de dingen die spontaan in je opkomen. In je tijd van gebed en voorbede bidt je, je gebedslijst door.

+ Bidt niet alleen, bidt ook met anderen

Met je huwelijkspartner.

Bezoek een gebedskring, een gebedsbijeenkomst van je gemeente.

Bidt op de gemeenschapskring van je gemeente.

Bidt met je kinderen.

Bidt met je gezin.

Doe dat op regelmatige basis, als vast moment in de routine. Dat zal je ondersteunen om ook in je persoonlijk leven te blijven bidden.

Het is voor de meesten van ons een hele stap om in het bijzijn van anderen te bidden. Maar daar moet je doorheen. Je gebed hoeft niet perfect te zijn, het kan kort zijn, mooie woorden en lange gebeden zijn niet nodig. Mij hielp het om min of meer “te vergeten” dat anderen er bij waren, ik bad zoals ik thuis gewend was om te bidden.