23. Jezus Heer maken van heel je leven

“Maar heiligt de Christus in uw harten als Here, ….” (1 Petrus 3:15)

 

Jezus Heer maken van heel je leven betekent dat je Hem de zeggenschap geeft op alle terreinen van je leven. Het houdt in dat je op elk terrein van je leven naar de wil van God zoekt.

+ Dit zijn de meeste van de belangrijkste terreinen van ons leven:

-je toekomst

-je gezondheid

-je baan

-je opleiding

-je tijd

-je geld

-je seksualiteit

-trouwen of niet trouwen

-kinderen krijgen

-je kinderen

-je vrienden, vriendschappen

-de relatie met je familie

-je hobby’s, je vrije tijd

-je kijkgewoonten, media, tv, enzovoort

-je reputatie

-je bediening in het werk van God

-je gemeente

+ Alles voor Hem openleggen

Jezus Heer maken van heel je leven, betekent in de praktijk dat je al deze terreinen voor Hem openlegt. Dat je Jezus er in binnen laat. Dat je ze met Hem bespreekt. Het betekent dat je aan Jezus vraagt: “Wat moet ik hiermee, hoe moet ik dit aanpakken. Wilt U hier uw licht op laten vallen. Wat zegt uw Woord hierover, wat vindt U hiervan, kan ik dat doen, moet ik dat doen? Hebt u hierover iets te zeggen, zo ja, wilt U het me dan duidelijk maken. Ik wil naar u luisteren.” Zo moeten we in gebed alles bij God brengen. En als God licht geeft, als God zijn wil duidelijk maakt, dan ook gehoorzamen.

“onderwerpt u … aan God” (Jakobus 4:7)

 

+ Jezus wil alle sleutels van ons levenshuis

 

Jezus wil toegang tot alle terreinen van je leven. Je kunt je leven vergelijken met een huis. In een huis zijn meerdere vertrekken. Die vertrekken hebben allemaal een eigen sleutel. De vraag is of Jezus de sleutels van alle vertrekken van ons levenshuis heeft. Is er iets waar Hij geen toegang heeft, waar je Hem buiten houdt? Je moet hem de volledige sleutelbos geven. Is Jezus de Heer van je seksleven, van je geld?

+ Lordship prayer

 

Dit is een hulp om Jezus Heer te maken van je hele leven. Het wordt in het Engels wel het “lordshipprayer” genoemd. Maar bedenk, je hoeft dit helemaal niet precies op deze manier te doen, als je Jezus maar de leiding geeft in heel je leven. Het wordt slechts als een mogelijkheid gegeven.

 

Bij het Lordship prayer breng je één voor één een terrein van je leven in gebed bij de Heer. “Heer, hier is mijn geld. U bent ook de Heer over mijn geld. U hebt er de zeggenschap over. Ik doe er afstand van. Het is van u. Zegt u maar wat er mee moet gebeuren.”

“Heer, hier is mijn tijd. U bent de Heer over mijn tijd. U hebt er de zeggenschap over. Ik doe er afstand van. Het is van u.”

Enzovoort.

  1. Overgave

We moeten ons als christenen overgeven aan God. Maar wat wordt daar mee bedoeld?

+ Wat is overgave?

 

-Het is je zelfbeschikkingsrecht opgeven

Het is tegen God zeggen: “Doet U met mij wat goed is in uw ogen”.

Niet mijn plannen, maar uw plannen.

“terwijl Hij aan ons doe, wat in zijn ogen welbehagelijk is door Jezus Christus”

(Hebreeën 13:21)

“De Here doe aan ons wat goed is in zijn ogen.” (1 Kronieken 19:13)

Je erkent Gods recht op je leven. Je erkent dat God het recht heeft om over je te beslissen, om je leven te bepalen. Je geeft het stuur uit handen. Regelt U het maar.

-Het is bereid zijn

Heer ik ben bereid om alles te zijn en alles te doen wat U beslist.

Om iets wel te doen of niet te doen.

Om iets wel te zijn of niet te zijn.

Om iets wel te beleven of niet te beleven.

Heer ik ben bereid om ziek te zijn of gezond te zijn, arm of rijk, geëerd of veracht, getrouwd of ongetrouwd, wat U doet is welgedaan. “Gods weg is volmaakt” (Psalm 18:31)

– Het is ‘ja’ zeggen tegen Gods plannen

Overgave is ‘ja’ zeggen tegen al Gods plannen met je leven.

Tegen wat God met je van plan is. Zelfs als je het niet begrijpt. Ook al heb je er gevoelsmatig moeite mee.

Ja Vader: “Wat U doet is welgedaan.”

Uw plan is het beste.

Ik kies voor uw plan.

-Ik kies voor wat U voor mij uitkiest

Het is tegen God zeggen: “Wat U ook voor me uitkiest, ik ga er mee akkoord, ik kies voor wat U voor mij uitkiest.”

 

+ Hoe kun je dat opbrengen?

 

Hoe kun je dat opbrengen, om zo de regie over je eigen leven los te laten en in de hand van een ander leggen? Om zo het stuur van je eigen leven los te laten.

Dat kan alleen als je de ander vertrouwt. Dat kan alleen omdat je God kent. Je weet dat God het beste met je voor heeft. Je weet dat God alles onder controle heeft wat er in je leven gebeurt. Je weet dat Gods plannen volmaakt zijn.

 

“Gods weg is volmaakt” (Psalm 18:31). Wat God doet, is welgedaan. Gods weg is de beste, de beste altijd.

 

En je weet dat het niet te moeilijk wordt. Want als God iets moeilijks van ons vraagt, dan zal Hij ook de kracht geven die daarvoor nodig is.

“Hij geeft dan ook des te grotere genade” (Jakobus 4:6). Het gaat gelijk op. Hoe zwaarder de weg, des te groter zal Gods genade zijn.

“Mijn genade (hulp en bijstand) is u genoeg” (2 Korintiers 12:9). Gods hulp en bijstand zijn genoeg, voldoende, voor elke situatie, voor elke taak.

“opdat Hij u geve … met kracht gesterkt te worden door zijn Geest in de inwendige mens” (Efeze 3:16). Dat zal God doen, sterken, door zijn Geest, in de innerlijke mens zodat je tegen alles bestand bent.

 

Je weet dat God het beste met je voor heeft. (Romeinen 8:31,32; Jeremia 29:11)

 

Overgave is je toevertrouwen aan de liefdevolle en almachtige Vader. Aan de getrouwe schepper. “Steeds uw zielen aan de getrouwe schepper overgevende.” (1 Petrus 4:19)

 

+ Het maakt aan wie je jezelf overgeeft

Overgave is een bekende term uit de tweede wereldoorlog. De geallieerden eisten van Duitsland de volkomen overgave. Als de ene militair zich overgeeft aan de andere, dan verliest hij daarmee alle controle over zijn eigen lot. Toen Duitsland aan het verliezen was, probeerden Duitse soldaten zich over te geven aan de Amerikanen en Engelsen en niet aan de Russen. Ze wisten dat de geallieerden fatsoenlijk waren en geen beesten zoals zijzelf en de Russen. Het maakt uit aan wie je jezelf overgeeft. Het is veilig om je over te geven aan God.

 

+ Worsteling om tot overgave te komen

Het kan zijn dat je een worsteling hebt met Gods weg en Gods wil op een bepaald punt.

Een worsteling met een bepaalde weg. De worsteling om iets los te laten. Iets wat tegen je eigen verlangens ingaat, iets waar je bang voor bent.

-Een illustratie uit het leven van Jezus

 

Jezus zag op tegen de gevangenneming en de kruisiging. Vlak voordat het zou gebeuren, was Hij in de hof van Getsemané. Daar begon Hij bedroefd en beangst te worden. Zie hoe Hij daar mee omging. Zie wat Hij bad. Let op zijn houding van overgave.

“En Hij ging een weinig verder en Hij wierp Zich met het aangezicht ter aarde en bad, zeggende: Mijn Vader, indien het mogelijk is, laat deze beker Mij voorbijgaan; doch niet gelijk Ik wil, maar gelijk Gij wilt.” (Mattheus 26:39)

Hij bad dat het anders mocht gaan, maar hij bad dat wel in overgave aan de Vader.

We weten dat God de beker niet voorbij kon laten gaan, maar we weten ook hoe God hem versterkte op deze moeilijke weg. “En Hem verscheen een engel om Hem kracht te geven” (Lucas 22:43)

Toen de Vader opnieuw bij Jezus had bevestigd dat Hij de weg van het kruis moest gaan, zei Jezus: “De beker, die de Vader mij gegeven heeft, zou Ik die niet drinken?” (Johannes 18:11).

Het was geen blind noodlot, het was geen pech, wat er met Jezus gebeurde. Het was onderdeel van Gods plan om de mensheid te verlossen. Wat God in ons leven toelaat, is ook geen pech of blind noodlot, het is onderdeel van Gods plan met ons leven.

Als God iets moeilijks van ons vraagt, zal Hij de kracht daarvoor geven en zal Hij eerst ons hart vrijmaken.

+ In principe alles loslaten

Bereid zijn om alles wat de Heer je gegeven heeft, ook weer los te laten, als de Heer dat zo leidt. Het terug geven aan God.

-Het voorbeeld van Job

Toen de Here, om redenen die Job niet begreep, bijna alles in zijn leven wegnam, was dit zijn houding: “De Here heeft gegeven, de Here heeft genomen, de naam des Heren zij geloofd” (Job 1:21).

-Nog een illustratie, Abraham die Izaak moest teruggeven

Genesis 22:1-18, Hebreeën 11:17-19

God vroeg hem om zijn zoon te offeren. Uiteraard deed God dat uiteindelijk niet, God kan niets onheiligs doen. God vroeg om Izaak, de zoon der belofte, waar Abraham al die jaren op had gewacht, de zoon die hij door een wonder van God toch nog had gekregen. En Abraham vertrouwde God, hij was bereid om te gehoorzamen.

Hoe zit het met onze Izaak?

Leggen wij alles op het altaar?

-Nog een illustratie

“gij hebt … de roof van uw bezit blijmoedig aanvaard, want gij wist, dat gijzelf een beter en blijvend bezit hebt” (Hebreeën 10:34)

De christenen aan wie de brief aan de Hebreeën is geschreven hadden met blijdschap de roof van hun bezittingen aanvaard. Omwille van het geloof werden ze vervolgd, maar dat hadden ze over voor de Heer.

Stel je voor, alles wat je bezit wordt je afgepakt. Deze christenen hadden het blijmoedig aanvaard.

-Alles op onze open hand houden,

We mogen dankbaar zijn voor wat God geeft en daar van genieten, maar we moeten ons er niet aan vastklemmen, we moeten het als het ware op onze open handpalm houden. Dan zal het ook minder pijn doen als God, in zijn wijs beleid, iets van ons wegneemt.

-Afstand doen van alles wat we hebben

Jezus volgen vraagt dat we alles loslaten, teruggeven aan God.

“Zo zal dus niemand van u, die niet afstand doet van al wat hij heeft, mijn discipel kunnen zijn” (Lucas 14:33). Zie het gehele Bijbelgedeelte: Lucas 14:25-33.

Maar wat je niet loslaat zijn de beloften uit Gods woord.

Je mag God met eerbied aan zijn woord houden. Zie uit de serie Bijbelstudies over de praktijk van het christenleven de Bijbelstudie: “God met eerbied aan zijn woord houden”.

 

+ Als je de kracht van God in je leven wilt zien

Je zo onvoorwaardelijk aan God overgeven, zal de kracht van Gods Geest in je leven brengen. De vervulling met Gods Geest.